Kreative projekter du selv kan lave med læder

(sponsoreret indhold)

Historisk set er læder nok en af de ældste materialer, der er blevet brugt til beklædning. Forhistoriske jægere har nedlagt deres bytte og har hurtigt indset, at når huden har kunne holde dyret varmt, vil det også kunne anvendes til at holde mennesker varme. Med tiden er vi blevet rigtig gode til at bearbejde skind, så det er nemt at arbejde med, når vi skal sy tøj eller møbler af det. Det ubearbejdede skind er til en start stift og ikke særlig modstandsdygtigt overfor vind og vejr, men når det først har været igennem en proces kaldet garvning, har vi læder som de fleste kender det fra for eksempel beklædningsgenstande. Garvningen konserverer og blødgør skindet og gør det stærkt.

Nu til dags er læder nemt at få fat i. Hvis du ikke har et læder-udsalg i nærheden, er der også masser af muligheder for at bestille det hjem online. Læder er både modstandsdygtigt, smukt og nemt at arbejde med, hvorfor det nok aldrig rigtig går af mode. Hvis du selv har lyst til selv at give dig i kast med læderarbejde, er der masser af muligheder både for den garvede syerske og for nybegynderen. En hultang, eller en revolvertang som det også så morsomt bliver kaldt, er ofte en nødvendighed for at kunne komme i gang med diverse læder-projekter. Et godt sted at starte kan være en hjemmelavet nøglering. Dem kan du købe mange steder, men hvis du laver den selv, kan du spare mange penge og du kan desuden lave den, så den bliver lige, som du kan lide den. Til en læder nøglering skal du, udover en hultang, blot bruge en læderrem, en nøglering og en nitte til at samle læderremmen med. Hvis du gerne vil gøre nøgleringe personlig, kan du købe et punselsæt, som kan præge bogstaver i læderet. Således kan du skrive funktionen af nøglen på læderremmen for eksempel ‘vaskekælder’, ‘skur’ eller ‘garage’.

En anden idé er at personificere nøgleringen ved at skrive ejerens navn på og give den som gave. Man kan også anvende en nøglering med navn på som bordkort til en fest eller bryllup og på den måde får gæsterne en personlig souvenir med hjem, og de kan tænke på festen hver gang de skal bruge deres nøgle.

Det kan være meget terapeutisk at sidde og nørkle med kreative projekter, men en tur i haven kan have samme effekt. Et pleje sin græsplæne eller beskære træer kan sagtens medvirke til en lavere puls og en afslappet følelse i kroppen.