Kan kurssikring betale sig?

Vi tager et kig på, om det kan betale sig at lave kurssikring eller ej.

Der er mange, der gerne vil sikre deres lån ved at lave et realkreditlån. Kurssikring sker, når du tager et realkreditlån, fordi de er finansieret af realkreditobligationer, som bliver solgt til en række investorer. Det kan oftest betale sig at tage et lån til en høj kurs, men der er andre spilleregler, når du har i sinde at indfri et lån.

Hvad er en kurssikring?

Hvis du tager et realkreditlån, hvor hovedværket koster 1.000.000 kroner og vil indfri beløbet, kan du regne ud, hvad det vil koste, hvis du bare ganger restgælden med kursen, som skal være i decimaler. Hvis kursen er på 100, kommer prisen til at være en million kroner for at indfri lånet. Er den derimod på 96 %, skal du af med 960.000 kroner. Ofte er det sådan, at hvis du har et lån med en lav rente, har du også en høj kurs og omvendt.

Det mest favorable er, at du tager et lån, som har en høj kurs, selvom det godt kan gå hen at koste lidt ekstra i renter.

Hvornår skal dit lån kurssikres?

Skal dit lån være en del af din kurssikring? Det er der som sådan ikke noget endeligt svar på, men det mest konkrete er følgende: Det giver bedst mening at kurssikre, hvis du har et obligationslån, der også går under navnet fastforrentet lån. Har du et rentetilpasningslån, vil det derimod sjældent være en god ide. Det er en god ide at kurssikre et fastforrentet lån, fordi der altid vil være en risiko for, at kursen ændrer sig. Det er altid godt at sikre, at du har en god og længerevarende løbetid. Der kan opstå kursfald, som i sidste ende kan komme til at koste dig mange penge i det lange løb.

Derfor er det en god ide at kurssikre dit lån

Der er en del grunde til, at det er en god ide at kurssikre sit lån. Men der er særligt én grund, som skinner allertydeligst igennem. Det er, at en kursændring ikke vil få lige så store konsekvenser for din daglige økonomi, som hvis du ikke har kurssikret dit lån.
Hvis du har et lån, hvor der hører en variabel rente med, vil du udelukkende mærke ændringerne i ydelse. Derved vil du lettere kunne bære et økonomisk tab som følge af kursen, hvis du har et forrentet realkreditlån, som er variabelt.

Konklusion

Konklusionen er, at det er en smart ide at kurssikre dit obligationslån. Du skal derimod undgå at kurssikre et rentetilpasningslån. Generelt i lånespillet er der dog ingen regler, uden der er undtagelser. Det betyder, at konklusionen selvfølgelig bare er en generel vejledning.