Forskellige lædertyper

(sponsoreret indhold)

Læder er lavet af skind fra mange forskellige dyr, men hovedsageligt kvæg, geder, får og svin. Selv om der er et stort udvalg af lædertyper, så kan læder normalt opdeles i 3 kategorier:

  1. Anilin (ubeskyttet)
  2. Semi-anilin (beskyttet & ubeskyttet)
  3. Pigmenteret (beskyttet)

Den type man benytter, afhænger af det ønskede udseende samt hvordan produktet skal anvendes.

  • Anilin læder er det mest naturlige læder, med en naturlig overflade, men er mindre modstandsdygtige over for snavs etc.
  • Semi-anilin læder er et sted midt i mellem på begge skalaer, der har en lys overfladebelægning som kan stå i mod visse typer af snavs etc.
  • Pigmenteret læder er den mest holdbare, men er mindre naturligt i udseende, da den har en polymerbelægning, som fjerne det “naturlige” ved læderet.

Derfor skal dit valg imellem disse falde på, hvilken form for brug der er tale om. Består din familie f.eks. af børn, så er Anilin læder f.eks. ikke noget som du skal være på udkig efter. De fleste møbler har enten et mærkat med anvisning omkring læder typen, eller også vil det stå på medfølgende papir. Det kan ligeså være en ide at spørge personalet inden køb.

heroLeather

Nu ved du en smule omkring læder, men der er selvfølgelig mere til det end dette. Det kræver ofte træning, at kunne spotte forskellen på de forskellige typer af læder.

Mere omkring de forskellige typer af læder

Anilin læder er den mest naturlige type af læder, med de unikke overflade karakteristika som læder kan få over årenes løb. Anilin læder er farvet med farvestof alene og ikke med en overfladebelægning af polymer og pigment. En let overfladebelægning kan påføres efterfølgende for, at forbedre udseendet og tilbyde lidt beskyttelse mod spild og tilsmudsning.

Semi-anilin læder er mere holdbart end anilin, mens de stadig bevarer et naturligt udseende. Den øgede holdbarhed tilvejebringes ved anvendelsen af ​​en lys overfladebelægning, som indeholder en lille mængde af pigment. Dette sikrer ensartede farver og giver modstand til pletter etc.

Pigmenteret Læder er den mest holdbare og anvendes i de fleste møbelpolstring og næsten alle bilbetræk. Holdbarheden skabes igennem en polymer overfladebelægning, som indeholder pigmenter. Overfladebelægningen giver fabrikanten mere kontrol over egenskaberne af læder, f.eks. modstandsdygtighed over for ridser eller falmning.

Tykkelsen af ​​overfladebelægningen kan variere, men hvis den gennemsnitlige tykkelse er mere end 0,15 mm kan produktet ikke sælges som læder i mange lande, grundet nuværende lovgivning.

Andre vigtige begreber

Fuld grain pigmenteret læder: Overfladen efterlades intakt før påføring af overfladebelægningen.

Korrigeret grain pigmenteret læder: Overflade slibes for at fjerne ufuldkommenheder inden overfladbehandlingen påføres. Et dekorativt struktur i læderet vil derfor påvirke overfladen.

Finished split leather: Den midterste/nederste del af læderet påføres med en polymer belægning og ligner således kernelæder. Denne type bør kun anvendes til møbler/steder på møbler, hvor overfalden ikke er udsat, fordi det er svagere end kernelæder.

Antique grain: En særlig overfladebehandling der er blevet skabt for at efterligne det unikke ‘slidte’ udseende af traditionelle lædermøbler. Dette opnås ved at anvende en kontrasterende overfaldebehandling, som påføres ujævnt eller delvist gnides for at afsløre en blegere underliggende farve.

Pull-up læder: En type af læder med et naturligt udseende, som lysner i farve, når den strækkes under brug for at fremstille en unik slidt i kraft med tiden.

Nubuck: Anilin farvet læder, som er blevet let slebet på overfladen for at skabe en fløjlsagtig finish. I nogle tilfælde er teksturen i læderet stadig synlig..

Fuld grain refererer til læder, som ikke er blevet slebet eller poleret.

Sanding eller buffing (Slibning eller polering) fjerner overfladeuregelmæssigheder fra læder, undtagen i tilfælde af nubuck.

Embossing (Prægning) er processen hvor læderet varmes og der presses en ny tekstur ned i lædret. Denne fremgangsmåde anvendes sædvanligvis til pigmenterede læder, men kan også bruges på anilin og semi-anilin.

Se forskellen på læder

Når det kommer til at identificere den rigtige type af læder, kan du ikke slå en ordentlig uddannelse og erfaring, men med omhu og tålmodighed kan du komme rigtig tæt på. Følgende elementer skal du benytte, når du forsøger at udpege den korrekte type af læder.

Hvordan føles det for dig?

Bortset fra udseende, hvordan føles læderet er en stor nøgle til dens type. Anilin læder føles som ægte hud – let og fleksibel – mens en stærkt pigmenteret (beskyttet) læder kan føles lidt ligesom plast. F.eks. er læderindtrækket i biler næsten udelukkende pigmenteret for at beskytte det fra år af tung brug.

Anilin læder: Læg mærke til, hvordan folderne er meget tydelige, fordi de ikke er blevet udfyldt af en overfladebelægning. Selve strukturen afhænger af dyrearten, og kan således ikke benyttes til at finde læder typen.

Semi-anilin: Denne type af læder kan du kende ved, at den er en smule ”glattere”, og det føles som om, at der er et meget tyndt lag af maling ovenpå. Derfor er folderne også mindre tydelige end ved Anilin læder.

Pigmenteret læder: Læg mærke til, hvordan folder af kornet mønster er blevet udfyldt, som om overfladen havde fået et par lag maling. I dette tilfælde korn mønster, du ser blev præget på den færdige læder. Du kunne ikke sige, om det var fuldnarvet eller korrigeret korn uden at undersøge den under et mikroskop. Selv om denne prøve har en mat finish pigmenteret læder kan også være skinnende.