Sådan vedligeholder du dine lædermøbler

(sponsoreret indhold)

Selvom læder er et holdbart og robust materiale, så kræver det vedligeholdelse for at få det flotteste resultat der holder længst. Som udgangspunkt skal man altid forhøre sig ved en fagmand om vedligeholdelse af læder, da det kan varierer meget, men en rækker generelle råd ud fra typen af læder kan man dog godt give.

Vedligeholdelse

Hvilke læder typer findes der og hvordan renses disse?

Der findes en lang række typer af læder og vi vil her gennemgå nogle af de mest almindelige samt komme med gode råd til vedligeholdelse og pleje af disse møbler.

Elegance læder

Elegance læder har en utrolig stor fasthed og er derfor ideel til brug til f.eks. møbelproduktion. Typen går under det overordnet navn anilin læder og er fantastisk blødt og behageligt både at røre ved og at sidde i. Elegance læder er fuldnarvet som i korte træk betyder at den naturlige overflade er bevaret og man kan fornemme dyret og hvilket liv denne har haft. Elegance læder får en flot lys patina når denne bliver brugt og f.eks. er udsat for sollys.

Rustik læder

Rustik læder er som navnet bærer præg af rustikt og derfor kan man i denne type læder, få muligheden for at finde både ar og bid som dyret har fået i sin levetid. Ligeledes kan karakteristika som nakkefolder, mærker efter bestemte knogler eller andre lignende markeringer fra et bestemt dyr være synlige. Rustik læder er ligesom elegancelæder ligeledes en anilin læder type. Overfladen på rustik læder vil være fri for lak eller lignende og den bliver lysere og lysere med årene.

Natur læder

Natur læder er et lækkert blødt materiale som er fremstillet fra europæiske okser. Det er naturligt flot og den rå overflade gør det muligt for materialet at ånde. Naturlæder er også kendt som anilin læder og dens struktur er bevaret, så man kan se alle de markeringer dyret har lavet i sin levetid. Det gør at møbler der er fremstillet i naturlæder er karakterfulde og smukke. Farverne på læderet kan varierer og hvi det bliver udsat for sollys vil det gradvist patinere i en mørkere tone.
Pleje og vedligeholdelse af disse tre typer læder

Du vedligeholder allerbedst møbler hvor disse lædertyper er benyttet ved at tørre dem ofte med en tør og ren klud. Det er meget vigtigt at du aldrig benytter nogle rengøringsmidler eller andre kemikalier, da disse lædertyper er meget sarte og vil suge flydende væsker til sig. Skulle man være så uheldig at få pletter på sit læder er det altid bedst at søge råd hos en fagmand fordi denne type læder let kan blive beskadiget ved rengøring.

Klassisk læder

Klassisk læder er en lædertype man støder på ofte og i modsætning til lædertyperne vi gennemgik tidligere, så er denne lædertype pigmenteret, ensartede og overfladebehandlet, så den har en langt større modstandskraft overfor hverdagens brug. Selvom overfladen er ensartede har den dog stadig en smule struktur hvis man går tæt på. Dette giver et flot stringent udtryk med lidt spil.

Blødt læder

Denne lædertype er semi anilisk og har derfor karaktertræk fra de naturlige lædertyper ved at være fuldnarvet og meget blødt, men samtidigt glat og behandlet som f.eks. klassisk læder. Dette giver en meget brugbar læder variant, som bliver benyttet til mange produkter. Blødt læder holder farven og er yderst behageligt at sidde i.

Basis læder

En billig og brugbar lædertype, som er fremstillet af europæisk skind der bliver pigmenteret og til sidst får en kraftig overfladebehandling der gør den yderst holdbar og modstandsdygtig. Denne lædertype har en glat og poleret overflade der gør den nem at benytte til mange formål. Denne læder er festafvisende og bebeholder dens farve.

Vedligeholdelse og pleje af disse tre lædertyper

Disse læder varianter er behandlet og beskytter derfor mod snavs og smuds i dagligdagen. Man kan sagtens benytter en hårdt opvreden klud til rengøringen af disse to typer læder, da vand ikke kan trænge igennem dets overflade, så længe denne selvfølgelig er intakt.

Lædersofa

Hvis uheldet skulle være ude kan sæbespåner være rigtig brugbare til rengøring. Man skal dog være meget opmærksom på ikke at gennemvæde sit læder. Når man påfører sin sæbeblanding skal det være en blød klud og blandingen skal fordeles over hele læderstykket, da der ellers kan opstå skjolder når denne tørrer ind. Det er ikke nødvendigt at tørre over efterfølgende da sæben på den både kan afgive lidt fedtstof til læderet.